Untitled-2
انواع بست لوله

انواع-بست

این نوع بست‌ و نگهدارنده‌ فلزی برای ایمن نگه داشتن لوله‌ها در ساختمان سازی و لوله‌کشی‌های صنعتی طراحی و ساخته شده‌اند. این نوع بست انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  • بست‌های اسپید (Speed Clamp): بست‌ اسپید برای نصب لوله‌های فولادی بر روی دیوار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این بست‌ در سایزهای مختلف برای انواع سایزهای لوله موجود است.
  • بست صلب (Rigid Clamp): این نوع بست از آهن سخت‌کاری‌شده، ساخته شده است. این نوع بست به راحتی باز و بسته می‌شود و لوله‌ها به راحتی با استفاده از این نوع بست در موقعیت مورد نظر نصب می‌شوند.
  • بست انعطاف‌‌پذیر (Adjustable Clamp): این نوع بست از موادی چون آلومینیوم و استیل ساخته شده است و قابل استفاده برای انواع لوله با سایزهای مختلف خواهد بود. با سفت کردن و یا شل کردن پیچ انتهای بست می‌توان قطر آن را افزایش و یا کاهش داد.
  • بست فلزی عایق‌دار یا روکش‌دار (Cushioned Clamp): این نوع بست دارای روکشی است که از ساختار بست در مقابل خوردگی، زنگ زدن و ارتعاش محافظت می‌کند و عمر آن را افزایش می‌دهد. بست روکش‌دار در ثابت کردن موقعیت لوله‌هایی که معلق هستند و عایق نیستند کاربرد دارد.
  • بست‌ کرپی یا یو بولت (U-bolt Clamp): این نوع بست که در ایران با نام کرپی نیز شناخته می‌شود، شامل یک پیچ و مهره‌ U شکل است که دو خان درون پیچ (قلاویز) در هر دو انتها دارد. کرپی برای حمایت از لوله‌هایی که مایعات و گازها از طریق آن‌ها عبور می‌کنند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع بست عمدتا برای بستن لوله به یک سطح فلزی استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که قسمت خم این پیچ‌ها با توجه به پروفیل می‌تواند متفاوت باشد و به شکل V شکل یا U شکل ساخته شود.
  • بست لوله پایه‌دار: این بست با پیچ شدن دو پایه (که پایه‌ها دارای ارتفاعی ۱ یا ۲ سانتی‌متری هستند) روی سطح می‌تواند لوله را بدون حرکت روی سطح نگه دارد.
  • بست لوله بدون پایه: این نوع بست از دو نیم دایره تشکیل شده است که از دو سمت قابل پیچ شدن به یکدیگر هستند و برای اتصال دو لوله به یکدیگر در لوله کشی فاضلاب کاربرد دارد.
  • بست لوله دسته‌دار: این نوع بست در انتهای قسمت منحنی شکل دارای دسته‌ای است که برای محکم کردن لوله روی سطح پیچ می‌شود.
  • بست‌ دو طرفه: این نوع بست از دو سمت دارای دو پایه هم‌سطح با قطر بست است که می‌توان از آن‌ها برای پیچ شدن روی سطح استفاده کرد.
  • بست‌ یک‌طرفه: این نوع بست از یک سمت دارای پایه‌ای هم‌سطح با قطر بست است که در جهت پیچ شدن روی سطح استفاده می‌شود.

در انتخاب بست لوله به چه فاکتورهایی باید دقت کنیم ؟

تغییرات دما :

تغییرات دما می تواند موجب انبساط  در لوله ها و ایجاد برهم کنش بین لوله ها می شود. اگر از بست مناسب و صحیح جهت دمپ جابجایی به وجود آمده در لوله ها به علت تغییرات دما استفاده نشود، ممکن است صدمات جدی و جبران ناپذیری به ساختمان وارد شود. برای انتخاب بست های مناسب برای مقابله با انبساط حرارتی، ابتدا باید میزان انبساط حرارتی در لوله ها محاسبه شوند.

بار مرده :

بست های لوله ای هرکدام دارای حداکثر ظرفیت تحمل بار هستند، به این معنی که شما نیاز به انتخاب یک بست مناسب جهت  تحمل از بار مورد نیاز است. به عنوان مثال، ممکن است در پروژه ای نیاز به مهار لوله های سنگین باشد که بایستی از بست لوله با ظرفیت بارهای سنگین (heavy duty pipe clamps)، برای مهار لوله ها استفاده شود.

این همچنین می تواند کمک کند تا حداکثر فاصله بین بست ها را تا ماکزیمم فاصله مجاز آیین نامه افزایش داد، زیرا این بست ها می توانند نیروی بیشتری را تحمل کنند.

سایز لوله ها :

قطر لوله ها نیز در انتخاب نوع بست مورد نیاز تاثیر می گذارد، زیرا هر بست لوله فقط برای یک حداقل و حداکثر قطر لوله طراحی شده است. به عنوان مثال، بست های تک پیچ اغلب بازه محدودتری دارند، زیرا در اجرا جهت نصب آنها باید از یک طرف باز شوند، و برای لوله های کوچک تر مناسب هستند. لوله های بزرگتر اغلب نیاز به بست های دو پیچ، بست های ساده و یا بست های با ظرفیت بارهای سنگین نیاز دارند.